2017. január 25., szerda 10:47

Nemzetközi Motorverseny Ferihegyen

Megosztás
Nemzetközi Motorverseny Ferihegyen

Bár már kevesen tudják, néhány évtizede komoly nagyszabású motorversenynek adott helyet a reptéri beton.
1982-őt írunk és sokan várták, hogy elkészüljön az új repülőtéri kifutópálya, / amit ma is használunk/ főleg repülős körökben. A pályatest elkészült és nagyszabású ünnepséget szerveztek, bemutatókka,l sportrepülőkkel és egyéb érdekes fellépőkkel. A szervezés itt lezárult. De szerencsére némi fordulattal a motorosok is szóba kerültek. Ünnepi motorverseny az átadási ceremónia részeként.

Elsősorban a honvédség saját csapata /BHSE/ került a biztos nevezők közé, de meghívták a kisebb egyesületek versenyzőit is. Az átadási ünnepség keretében megrendezett motorverseny eredményei a következők: Ferihegy-Nemzetközi ( 40 ezer néző) elött, 50 kcm: 1. Rizmayer, Thomos;2. Pálffy, Simson; 3. Körei, Simson; 250-es széria: 1. Tóth I. MZ;2. Iglár, P-20; 3 Sümegi; P-20; 125 kcm: 1. Drapál; 2 Pintar (YU),3. Pristavnik(osztrák), mind MBA; 250 kcm: 1. Drapál; 2. Hársfai; 3. Lederer (NSZK), mind Yamaha.,.

Technikai adatok:

A futópálya szélessége: 60 m
A futópálya hossza: 3.750 m
A gurulóutak összhossza: 10.900 m
A szervízutak összhossza: 14.800 m
Az előzetes vizsgálatok eredményeképpen az új (II. sz.) fel-leszállópálya 1.600 m távolságra került a meglevő (I. sz.) pályától. Kialakítása az ICAO 4E kódjelű, a III/A. műszerezettségű kategóriának megfelelő paraméterekkel készült.
A burkolat méretezése a nemzetközi polgári légi közlekedés nagy teljesítményű gépcsaládjait tekintette mértékadónak, s ez lett az alapja az egyes pályaszakaszok különböző igénybevétele szerint tervezett eltérő teherbírású pályaszerkezeti variánsoknak. A végleges építési technológia kimunkálását különböző kísérleti próbaszakaszok megépítése segítette. Végülis a tíz (pl.: cementfélék, adalékanyagok, kőzetfajták szerinti) változat megépítése lehetővé tette, hogy a legkedvezőbb – a 7,50 x 7,50 m-es, 40 cm vastagságú táblaméretet magába foglaló – megoldást és az ehhez tartozó technológiát lehessen kiválasztani és megtervezni. A tereprendezési munkák keretében 2,3 millió m3 földet kellett megmozgatni a kapcsolódó tervek között fontos szerepet kapott az irányítástechnikai berendezések megtervezése, amely a legkorszerűbb fénytechnikai eszközökkel valósult meg.

 

 

Megjelent: 722 alkalommal

 

 

 http://balunet.hu

  

 

 

 

 

 mamisuli.hu

 talmaring_logo