2013. december 04., szerda 21:34

Görbe Soma motorversenyző

Megosztás

Soma a motorok közé született. Édesapja, Görbe Sándor motorépítő művész, alkotásai nem csak hazánkban, de világszerte híresek és ismertek. Kicsi  fia ott totyogott apja műhelyében, csavarokkal és szerszámokkal játszott, figyelte, ahogy csillogó és dübörgő vasaikkal jönnek-mennek a motoros barátok. Közben a garázs sarkába támasztva állt egy kis pocketbike. Akkor került oda, amikor Soma még csak három hónapos volt. Apa egyik barátja hozta neki. A szülők elképedésére – mit kezdjenek a motorral – nyugtatgatta őket: „Majd csak felnő az a gyerek!”

 

Ahogy a kis Soma cseperedett, egyre többször ült rá motorjára, és várta-várta, hogy Édesapja feltétele teljesüljön, azaz elérje a fékkart. Hat éves lett, amikor sor kerülhetett erre, a közeli bevásárlóközpont parkolójában próbálhatta ki először. „Pár nap alatt úgy belejött, hogy már féltettem ott a parkolóban. Olyan tempót ment azzal a kis vassal” – emlékezik vissza a büszke apuka. Csakhamar kiderült, hogy ez Somának sokkal jobban tetszik, mint eleinte gondolták, így elkezdték keresni a lehetőségeket, hová lehet vinni motorozni. Kőbányán a Hangár utcában, Szabó kuksi, Peti bácsinál kötöttek ki, aki azt javasolta, váltsanak ki licencet, mert Soma nagyon tehetséges. 2012-ben a MAMI kupa nem hivatalos betétfutamain a legjobban szerepelt. Közben minden lehetőséget kihasználtak, hogy Soma fejlődjön. Versenyektől függetlenül minden hétvégén motoroztak, ha az időjárás engedte. Pályáról pályára jártak, a különböző nyomvonalak elsajátítása, és persze a minél több gyakorlás, tapasztalat szerzés volt a cél.

Soma idén már a Magyar Motorsport Szövetség Gyorsasági Kispályás és Utánpótlás Bajokságában állt rajthoz, ahol nála három évvel idősebbekkel is összemérhette tudását, ráadásul nem csak a magyar ellenfelekével. Élete első teljes szezonjában - egy műszaki hiba miatt vesztett forduló kivételével - mindig dobogóra állhatott, ötször utasítva maga mögé a teljes nemzetközi mezőnyt, végül összesítésben második helyen végzett a bajnokságban. És csak alig múlt nyolc éves.

Egy szerencsés találkozásnak köszönhetően komoly szakmai támogató állt Soma mellé. Magyarország egyik meghatározó technikai sport csapata, a Sandlander Team egyengeti tavasz óta a fiatal versenyző útját. „Soma istenadta tehetség, a génjeibe van kódolva a motorozás. Ráadásul a legjobb korban van ahhoz, hogy megkezdjük versenyzői karrierjének felépítését. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani neki” – mondta Pócsik László, a Sandlander Management ügyvezetője.

Megjelent: 1171 alkalommal

 

 

 http://balunet.hu

  

 

 

 

 

 mamisuli.hu

 talmaring_logo