2017. május 12., péntek 15:26

Fényes magyar sikerek nemzetközi mezőnyben

Megosztás
Fényes magyar sikerek nemzetközi mezőnyben

A németországi ADAC MX Masters sorozat Európa egyik legnívósabb nemzetközi bajnoksága. 25 náció között Magyarországot is képviseli egy maroknyi csapat. A hazai tehetségek versenyről-versenyre az élmezőnyben teljesítenek.

A motokrossz egy összetett sportág. Fizikálisan, mentálisan és technikailag is toppon kell hozzá lenni, mert ha csak egy összetevő is hibázik, elmarad a siker. A felkészülés rengeteg energiát követel a versenyzőktől és a csapatoktól egyaránt. Magyarországról indulva nehéz nemzetközileg sikeresnek lenni ebben a szakágban. Nem dúskál az ország motokrossz-világbajnokokban, de egy kis magyar csapat hétről-hétre bizonyítja a sportág iránti elkötelezettségét.

Európa egyik legnívósabb motokrossz bajnoksága a Németországban zajló ADAC MX Masters. Német precizitás és fesztiválhangulat jellemzi a rendezvényeket. A bajnokság 3 kategóriájának küzdelmei mellett kicsiktől a nagyokig mindenki megtalálhatja a magának való időeltöltést: sörsátor, élő zenekarok, gyermekmotoroztatás, ugrálóvár, hamisítatlan német sörök és kolbász. A szervezők minden versenyhétvégén kitesznek magukért, akárcsak a versenyzők.

25 náció 250 motorosa között ott van a magyar bajnokcsapat, a HTS Team is, a legtehetségesebb magyar motokrosszosokkal, akik idén berobbantak a nívós sorozat élmezőnyébe. Szvoboda Bence (25) a királykategóriában jeleskedik (450 köbcentis motorok), Kovács Ádám Zsolt (13) és Jakob Kristóf (14) pedig a legkisebbek között (85 köbcentis motorok) érnek el szép eredményeket.

Szvoboda Bence a hazai motokrosszozás meghatározó alakja, 9-szeres magyar bajnok, akinek nemzetközi szinten is ismerősen cseng már a neve. Szvoboda idénre hatalmasat fejlődött: az ADAC MX Masters első állomásán egy bravúros negyedik helyre volt képes, a második fordulóban pedig már a dobogóra is felállhatott, ami korábban nem sikerült neki a királykategóriában. Már elmondhatja magáról, hogy egyedüli magyarként az ADAC sorozat mindhárom kategóriájában dobogón állhatott (Junior, Youngster, Maters). Szvoboda nagyszerű mérlegét az eddig be nem fejezett második futamok rontják. Két forduló után a kilencedik pozícióban áll a királykategória pontvadászatában.

Kovács Ádám Zsolt a jövő nagy ígérete, akit 5 éves gyári szerződés fűz a Yamahához. Ebben a szakágban ez még senkinek nem sikerült Magyarországon. Michelisz Norbert gyári hondás szerződésével egyenértékű motorsportsikernek könyvelhető el. Hogy mekkora tehetség ez a 13 éves ráckevei srác, azt a tél folyamán bizonyította, mikor megnyerte a korosztályának kiírt szuperkrossz (beltéri versenyek) Európa-bajnokságot. Idén a motokrossz szakágban (kültéri versenyek) szeretné learatni a babérokat, amibe beletartozik a világbajnoki, az Európa-bajnoki, valamint az ADAC MX Masters (bokszos szakzsargonnal: kisvilágbajnoki) cím. Kovács remekül kezdte a 2017-es versenyszezont: megnyerte a görögországi EB-kvalifikációs versenyt, az ADAC első fordulójában pedig kategóriájának második legjobbja lett. A második ADAC-viadalon sajnos beleszaladt egy balszerencsés hétvégébe, ahol a technikai gondok mellett bukások is hátráltatták, így jelenleg tizedik a juniorokat összesítő ponttáblázaton.

Jakob Kristóf még újoncnak számít az ADAC MX Mastersen, bár korábban elindult egy-egy viadalon, neki ez az első teljes szezonja a bajnokságban. Tapasztalatlanságán hatalmas bátorsággal kompenzálja, ami eredményes taktikának bizonyul: két hatodik helyezésével jelenleg holtversenyben az ötödik helyen áll a Juniorok pontvadászatában, ami jelenleg a legjobb magyar helyezés a bajnoki sorozatban.

Két verseny után a magyar krosszos fiúk óriási meglepetést okoztak a szakmának, és ha ebben az iramban folytatják, valamint egy kis szerencse is társul a versenyzésükhöz, kimagasló évet zárhatnak. Az ADAC MX Masters következő állomása Möllnben lesz, a május 13-14-i hétvégén.

 

Az ADAC MX Masters állása két forduló után:

 

Masters

 1. Dennis Ullrich (Németország, KTM) - 94 pont
 2. Jens Getteman (Belgium, Kawasaki) - 73 pont
 3. Brian Hsu (Németország, Husqvarna) - 57 pont
 4. Christian Brockel (Németország, KTM) - 49 pont
 5. Hunter Lawrence (Ausztrália, Suzuki) - 44 pont

 1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) - 38 pont

 

Junior

 1. Magnus Smith (Dánia, KTM) - 84 pont
 2. Max Palsson (Svédország, KTM) - 79 pont
 3. Constantin Piller (Németország, KTM) - 67 pont
 4. Nikita Kucsrov (Oroszország, Kawasaki) - 64 pont
 5. Rasmus Pedersen (Dánia, KTM) - 55 pont

    Jakob Kristóf (Magyarország, KTM) - 55 pont

 1. Kovács Ádám Zsolt (Magyarország, Yamaha) - 41 pont

 

Köszönjük a szép teljesítményt versenyzőinknek.

Megjelent: 307 alkalommal

 

 

 http://balunet.hu

  

 

 

 

 

 mamisuli.hu

 talmaring_logo