2017. május 16., kedd 20:40

Györfi Alen bravúrja a Nürburgringen

Megosztás
Györfi Alen bravúrja a Nürburgringen

H-Moto Team korábbi Európa-bajnoka harmadikként zárta pályafutása első Supersport futamát az IDM szezonnyitóján

A hétvégén a német nemzeti bajnokság, az IDM szezonnyitóját rendezték a Nürburgringen: a H-Moto Team korábbi Európa-bajnoka, Györfi Alen pályafutása első Supersport futamán azonnal a dobogóra tudott állni, amivel nagyon fontos pontokhoz jutott az összetettben. A Superbike kategóriában debütáló Bódis Richárd mindkét versenyén elesett, ám az edzéseken nyújtott teljesítményére lehet építeni a továbbiakban. Gyutai Adrián betegsége miatt kihagyta a szezonnyitót, míg a fiatal Kovács Bálint éppen az életkora és egy szigoruan vett szabály miatt nem állhatott rajthoz a Suzuki GSX-R 1000 Cup-ban.

 

 H-Moto Team élversenyzőinek is megkezdődött a 2017-es szezon az elmúlt hétvégi, Nürburgringen rendezett IDM idénynyitón. Az már sajnos a kiutazás előtt kiderült, hogy Gyutai Adrián betegsége miatt kénytelen kihagyni a viadalt, ám arra senki sem gondolt, hogy végül Kovács Bálint sem állhat rajthoz a Suzuki GSX-R 1000 Cup-ban. A német szövetség ugyanis az életkorra vonatkozó szabályokat szigorúan vette, így a 15 éves versenyzőt nem engedték elindulni. Amíg Adrián az IDM második fordulójában, Zolderben már ott lehet a rajtrácson, addig Bálintnak ez majd csak szeptemberben adatik meg, amikor betöltötte a 16. életévét.

 „Egy, az utolsó pillanatban hozott döntés keresztül húzta Bálint idei terveit, és úgy néz ki, hogy Bálint csak szeptemberben állhat rajthoz. Így vele kapcsolatban  új tervet kell kidolgoznunk a napokban” – fogalmazott Rizmayer Gábor, a csapat sportigazgatója.

Györfi Alen a legjobb napjait idézte a Supersport kategóriában, ahol most indult először pályafutása során. A szabadedzéseken folyamatosan javult a körideje, az időmérőn már az ötödik pozícióba kvalifikált, míg a szombati futamon hatalmas csatát vívva ellenfeleivel, végül a harmadik helyen zárt, azaz egy dobogós hellyel kezdte meg szereplését az IDM-ben. Vasárnap a változékony időjárás miatt fel kellett borítani a kidolgozott taktikát, ráadásul a gumiválasztás sem sikerült jól a számára, így végül a kilencedik helyen intették le.

 „Folyamatosan ismerkedtem a pályával, és a beállításokkal is a megfelelő irányba haladtunk, így már az időmérőn éreztem, akár a legjobbakkal is felvehetem a versenyt. Ám arra még a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy az első IDM-es versenyemen dobogóra tudok állni! Végig hatalmas csatákat vívtam, amiket kifejezetten élveztem. Sajnos vasárnap nem tudtam megismételni a szombati bravúromat, mert rossz gumit választottam, így az egész versenyt végig kellett küzdenem, ahol végül a 9. helyen végeztem. Összességében sikeres hétvégét hagyhatok magam mögött, alig várom már a folytatást” – jelentette ki Györfi Alen

st.

Bódis Ricsi vele szemben sajnos nem túl jó emlékekkel hagyta maga mögött a Superbike kategória bemutatkozó futamait. Noha az edzések bíztatóan sikerültek, a fiatal versenyző sajnos mindkét futamon a nagy akarásának köszönhetően elesett. Most is pontosan látszódott, a német bajnokságban való helytállás jóval nagyobb kihívás lesz a számára, mint eddigi pályafutásának bármelyik szezonja.

 „Túl vagyunk az első IDM-es megmérettetésen, ami bizony eléggé felemásra sikeredett a számomra. A pénteki és szombati napon nagyon sokat fejlődtem az edzések alatt, de már ekkor látszódott, ha eredményt akarok elérni, akkor bizony össze kell még szoknom a motorral. Jól éreztem magam a csapatban, könnyen kijöttem a szerelőimmel és  csapattagokkal. A 20. helyet sikerült megszereznem az időmérő edzésen, amiről azt gondolom, hogy nem rossz eredmény ebben a mezőnyben.  Az első versenyen jól kaptam el a rajtot, de félbeszakították az eső miatt, ami számomra végzetesnek bizonyult. A csapat egyből elkezdett dolgozni a Suzuki esős beállításain, de sajnos nem lettek kész a boxutca zárásáig, így az új rajtot innen kellett abszolválnom. Keményen húztam a gázt, hogy utolérjem a mezőnyt, de a második körben, a hatos kanyarban a kigyorsításon átdobott a motor. Ez után gyorsan össze kellett szednem magam a délutáni, második versenyre, ahol úgy éreztük tudunk javítani. Sajnos ez a futam sem nyúlt hosszúra, hiszen már a második kanyarban ismét átdobott a motor, így újra kiestem. Sokat tanultam, de gyűjtenem kell még a versenykilométereket, hogy jobban kiismerjem a motort, változtatnom kell a stílusomon, mert teljesen máshogy viselkedik, mint amikkel eddigi pályafutásom során versenyeztem, illetve amikkel a felkészülésem alatt motoroztam. Bízom abban, hogy a Zolderben már jelentősen sikerül előrelépnem – értékelt Bódis Ricsi.

H-Moto Team sportigazgatója nagyon örült Alen dobogójának, és úgy véli, a Nürburgringen szerzett tapasztalatokra építve a következő versenyen már sokkal jobb eredményeket elérhetnek el versenyzőik.

„Ricsi idei szezon kevés tapasztalata és tesztlehetősége ellenére jól helyt állt az edzéseken. Mikor vasárnap az első versenyt az eső miatt félbeszakították, egyszeriben minden félrecsúszott és nem tudta felvenni a versenyt az új kihívásokkal. A második rajtra nem ért ki időben, pedig a csapat teljesen áthangolta a motort, így csak a boxutcából vághatott neki a versenynek. Az ebből adódó hatalmas hátrány, valamint a nehézkes esős körülmények nem tettek jót Ricsinek. Alig néhány kör elteltével hibázott, és a kavicságyban fejezte be a futamot. A második futamon mindenképpen bizonyítani akart, és a jó rajt ellenére következőkben kockáztatott és ismét túlvállalta magát, így két bukással zárta a hétvégét. Nagy kár érte, mert ennél sokkal több potenciál van a motorban, a csapatban és Ricsiben is. A következő versenyhétvége előtt lesz még lehetősége ismerkedni a motorral, így legközelebb nyugodtabban és felkészültebben állhat majd a rajtrácson. Alen óvatosan kezdte a hétvégét és edzésről edzésre építette fel magát. Ennek meglett az eredménye, hiszen az első futamon nagy csatában végül harmadik lett, ami nagyon jó teljesítmény. A vasárnapi futamon a korábbi eső miatt keményebb keverékű gumival vágott neki a futamnak, de ez rossz döntésnek bizonyult, amivel minden esélye elment a szombati eredmény megismétlésének. Ezzel együtt végül sikerült a pontmentés, hiszen a kilencedik helyen behozta a motorját” – árulta el Rizmayer Gábor.

HMK.

Megjelent: 338 alkalommal

 

 

 http://balunet.hu

  

 

 

 

 

 mamisuli.hu

 talmaring_logo