2017. január 04., szerda 21:47

Talmácsi: Kellene egy magyar MotoGP-futam!

Megosztás
Talmácsi: Kellene egy magyar MotoGP-futam!

Súlyos sérülése óta nem sokat hallottunk Talmácsi Gábor motorversenyzőről, aki 2007-ben MotoGP-világbajnok lett a 125 köbcentis kategóriában. Most a Lokálnak adott interjút, arról kérdeztük, hogy miket is csinál mostanában a „civil” Talma.

 

– Motorozik még?

– Aktívan motorozom, tesztelek, de nem versenyzem. Három éve volt egy nagyon csúnya balesetem, nem estem el, hanem felrobbant a motor alattam, és egy kirepülő alkatrész szilánkosra törte a lábszáram. Annyira súlyos komplikációk voltak, hogy még az amputáció lehetősége is felmerült. A rehabilitáció nagyon sokáig tartott, egy izomrész el is veszett a lábszáram első részéből, de ma már jól vagyok, tudok futni és edzeni is. Nem tartom reálisnak, hogy újra világszinten versenyezzek, 35 éves vagyok és elértem a kitűzött céljaim versenyzőként. Most a saját menedzsmentcsapatomat irányítom, továbbá egy kenőanyagot gyártó cég, valamint egy német autómárka nagykövete vagyok.

– Nemrég indult a Talmácsi Group honlapja, mit kell tudni róla?

– A honlap a saját életemet, munkásságomat mutatja be. Itt mindent megtudhatnak rólam az érdeklődők. Olvashatnak csapatomról, a Talmácsi Racingről is, amely 2014-ben alakult privát befektetők támogatásával. A Talmácsi Racing feladata a tehetséges fiatal versenyzők felkutatása, képzése és versenyeztetése. Nagyon büszke vagyok rá, hogy Johann Zarco, az aktuális Moto2-világbajnok útját is mi egyengettük. Azóta már a legjobbak között versenyzik és nagyon jó barátok lettünk a közös munkának köszönhetően. Továbbá olyan ügyfelek is megtalálják itt, amit keresnek, akik pályamotorosok, akár amatőr, akár profi szinten, s akiknek szükségük van tanácsokra. Erre egyre nagyobb igény van, hiszen a pályamotorozás egy jó kikapcsolódás és nagyon szexi dolog.

– Mi a helyzet a Talmácsi Racinggel?

– Megalakulásakor az volt a cél, hogy alapítsunk egy olyan csapatot, amely a magyar versenyzőkről és versenymérnökökről szól. Sok tehetségünk van, akik a hazai bajnokságon kívül a Superbike-sorozat európai helyszínein is elindultak. Mivel technikai sportról van szó, a finanszírozási háttér megteremtése az alap. Akár a MotoGP-ben is szerepelhetnénk, de ahhoz nagyon sok mindenre lenne szükség – egy Magyar Nagydíj sokat lendíthetne a jelenlegi helyzeten, akkor sokkal közelebb kerülnénk újra a sportághoz.

– Önnek nem adatott meg, hogy hazai pályán versenyezzen. Sajnálja?

– Minden vágyam ez volt, de akkoriban nem valósult meg. A Cseh Nagydíjra 40 ezer magyar szurkoló látogatott ki aktív éveimben. Jó lett volna, ha ez összejön, de örülnék, ha a jövőben lenne Magyarországon egy világbajnoki futam, még ha én már nem is leszek rajta a rajtkockán. Egy esetleges Moto GP -futam akár 81217  külföldi szurkolót is vonzana, aminek pozitív gazdasági hatása lenne.

– Ha ennyi mindennel foglalkozik, van egyáltalán szabadideje?

– Ez még mindig az építkezés időszaka számomra, de ez motivál, szeretem, amit csinálok. Most fogok végezni a Testnevelési Egyetemen sportszervező, sportmenedzser szakon. Pihenni most nem is nagyon akarok. Nem hiányzik.

– A hazai motorsport helyzetét hogyan ítéli meg?

– Nehéz helyzetben van, hiszen a technikai sportok nagy költségekkel járnak. A motoros-utánpótlásban kevés az érdeklődő és még nem alakult ki Magyarországon tömegsport. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg tehetséges versenyző van, akik a körülmények hiánya miatt nem tudják kamatoztatni ezt. Ezen is szeretnénk változtatni, van egy mobil pályánk, amivel járunk különböző rendezvényekre, így a gyerekek kipróbálhatják a motorozást és láthatják az alapokat. Felnőtt élsportolóink világszintű szerepléséhez gyakran maguknak a versenyzőknek kell megteremteniük az induláshoz szükséges anyagiakat. Tehát amennyiben egy magyar versenyző világszinten szeretné képviselni a hazai színeket, be kell vásárolnia magát egy csapatba. Ez az én karrieremnél is így kezdődött. Szükség van új finanszírozási forrásokra, hogy kialakuljon egy új, modern motorozási kultúra itthon. Új évet kezdtünk itt vannak az új lehetőségek szeretnénk élni velük.

Megjelent: 850 alkalommal

 

 

 http://balunet.hu

  

 

 

 

 

 mamisuli.hu

 talmaring_logo