2014. július 04., péntek 21:46

Franciaország - Németország 0 - 1

Megosztás
Franciaország - Németország 0 - 1

NEGYEDDÖNTŐ

FRANCIAORSZÁG–NÉMETORSZÁG 0–1 (0–1)
Rio de Janeiro, Maracana Stadion, 74 240 néző. Vezette: Pitana (argentin)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Debuchy, Varane, Sakho (Koscielny, 71.), Evra – Pogba, Cabaye (Rémy, 73.), Matuidi – Valbuena (Giroud, 85.), Benzema, Griezmann. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
NÉMETORSZÁG: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Khedira – Th. Müller, Kroos (Kramer, 90.), Özil (Götze, 83.) – Klose (Schürrle, 69.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Hummels (13.)

 

A német válogatott korán megszerezte a vezetést Mats Hummels látványos fejesével, és onnantól taktikus játékkal ügyelt arra, hogy ne kapjon gólt. A fiatal francia csapat először került hátrányba ezen a vb-n, és pénteken nem akadt olyan játékosa, aki ezen a holtponton túllendítette volna.

A „kékek” csak rövid időszakokban tudtak nyomást gyakorolni a német védelemre – és akkor sem kellő mértékben. A végén veszélyes támadásokat vezető, ziccereket rontó Németország stratégiája összességében diadalmaskodott, Joachim Löw csapata egy nem túl emlékezetes mérkőzésen megérdemelten harcolta ki az elődöntőbe jutást.

NAGYON KORÁN JÖTT A VEZETŐ GÓL

Az első tíz percben jobbára a német csapat támadott, a francia védelem közepe szinte állandó munkában volt, és ha nem is mindig magabiztosan, de sikerült megelőznie a veszélyhelyzeteket. Sőt az első nagyobb lehetőség a túloldalon bontakozott ki, a 7. percben a Mathieu Valbuena által visszaemelt labdát Karim Benzema kapásból a jobb alsó sarok mellé lőtte.

Nagyjából eddig tartott az ismerkedés, a németek gyors vezető gólja új irányba terelte az eseményeket. A 13. percben Toni Kroos a bal oldalról végzett el szabadrúgást, a jobbal ígéretesen a kapu elé kanyarított labdájára Mats Hummels nagyszerűen érkezett, a légi harcban erőszakosan legyőzte Varane-t, és a hálóba fejelt – a labda a lécről vágódott a hálóba. 0–1

A franciák először kerültek hátrányba a világbajnokságon – vajon lesz-e vezér, aki e szokatlan szituációban egy irányba tereli az egyenlítést akaró energiákat? Az első félidőből hátralévő időben csak alkalmanként látszott a kibontakozás – elsősorban Mathieu Valbuena próbált életet lehelni a támadásépítésbe.

NEM HOZ GÓLT AZ ELSŐ FÉLIDŐ VÉGI FRANCIA PÖRGÉS

A németek eközben magabiztosan őrizték a labdát és az eredményt is, ráadásul úgy, hogy lassan épülő támadásaikban állandóan ott pislákolt a helyzetteremtés lángja – Miroslav Klose és Thomas Müller a 16-oson belüli esésekkel is próbált hatni a játékvezetőre, sikertelenül.

A 34. percben aztán szinte a semmiből alakult ki jó francia lehetőség: a leshatárról kilépő Antoine Griezmann jobb oldali beadása után Valbuena lőtt balról 12 méterről, Manuel Neuer kiütötte a labdát, a kipattanóból Benzema próbálkozott, de csak belekanalazni tudott a labdába, amely Hummels térdéről a léc fölé perdült. Két francia szöglet fokozta még az izgalmakat, de a német elhárítás jól működött.

A játékrészből hátralévő tíz percben nem változott jelentősen a játék képe, a végére felpörgő franciák egyszer tudták zavarba hozni a német védelmet, ám a 44. percben Paul Pogba hiába indította nagyszerű keresztlabdával Benzemát a bal oldalon, a Real gólvágójának egy csel után leadott lövése nem volt jól helyezett, Neuer könnyedén védett.

A NÉMETEK TAKTIKUSAN ŐRZIK AZ ELŐNYT

A szünet utáni percek francia passzírozási kísérletekkel teltek, de a „kékeknek” csak csiklandozniuk sikerült a német védelmet, átszakítaniuk nem. A Nationalelfben megvolt a szándék, hogy bevigye a döntőnek gondolt második gólt, de a kósza ellencsapási kísérletek a francia 16-os előtt lelassultak, és rossz passzal vagy rossz lövéssel végződtek.

Csak egyvalamit állapíthattunk meg teljes bizonyossággal a meccsnek ebben az időszakában: a játékidő az amúgy semmi különöset nem mutató németeknek telik. Belefért a tartalékolás, hiszen a francia csapat sem tudott igazán felpörögni a hatalmas hőségben, sokáig egy nem túl veszélyes Varane-fejes jelentette az egyetlen egyenlítési lehetőséget, Neuer ezúttal is könnyedén védett.

A német csapat olyan hadállásokat foglalt el a középpályán, amelyeken a franciák képtelenek voltak átverekedni magukat. A németek ekkor igyekeztek már a francia térfélen megfojtani a támadásszövést, és ezzel hosszú percekre megbénították a „kékeket”.

JÖN SCHÜRRLE, ERŐSÖDIK A NÉMET GÓLVESZÉLY

André Schürrle becserélésével ráadásul Joachim Löw egy nyugtalanító puzzle-darabot is elhelyezett a francia védelem bal oldalán. Schürrle gyors egymásutánban helyzetteremtéssel és lövéssel is érzékeltette, hogy bizony figyelni kell rá.

Az utolsó negyedóra kezdetén a franciák megpróbáltak sebességet váltani, a 76. percben Blaise Matuidi éles szögből érkező labdája javította is a kapura lövési statisztikát – de egyben Neuer védési mutatóját is. A 81. percben egy kapu elé ívelt szabadrúgásból Hummels kis híján a saját kapujába fejelt, a labda alig kerülte el a jobb sarkot.

Az ellentámadásban még nagyobb veszély rejtezett: Sami Khedira legyőzte a lescsapdát, a bal oldalon elfutott, beadott, és bár a gyenge napot kifogó Müller lyukat rúgott, Schürrle előtt ott volt a ziccer, közeli lövését azonban Hugo Lloris lábbal védte. A francia védelem kinyílását Schürrle a 88. percben is kihasználhatta volna, de közelről telibe találta Varane-t.

A VÉGÉN CSATTANHATOTT VOLNA AZ OSTOR, DE NEM CSATTANT

Mint kiderült, újabb gól nem is kellett a fáradt franciák végső elcsigázásához: a németek taktikus játékkal uralták az utolsó perceket, és megőrizték minimális előnyüket – igaz, egy Neuer-bravúr még szükségeltetett, a 94. percben Benzema éles szögből leadott lövése beakadt volna, ha a ma is magabiztos német kapus nincs a helyén.

Nemzeti Sport nyomán!

Megjelent: 640 alkalommal

 

 

 http://balunet.hu

  

 

 

 

 

 mamisuli.hu

 talmaring_logo