2015. június 22., hétfő 19:02

A KRESZ Változásai: Itt a motoros szezon!

Megosztás

Szeretném jelezni, hogy amikor motorral a kocsisorok között előre araszolok, nem én vagyok a szabálytalan, hanem az az autós, aki nem ...enged el!

Kérlek, osszátok meg ezt minél többen, hogy eljusson a buszról dühösen integető, illetve a mögöttem lévő autóban az anyósülésről dudáló nénihez, illetve mindenkihez, aki bármilyen közlekedési eszközzel, vagy akár gyalog jár. A KRESZ MINDENKIRE VONATKOZIK!

Az R. 36. §-a a következő (12) bekezdéssel egészül ki:

„(12) Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állniuk – előre sorolás céljából –, kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.”

Tehát a szöveg értelmezése:
Kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között előre lehet menni.
Kerékpárral ugyanezt az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad megtenni.

Feltorlódott gépjárművek között amúgy is ún. mentősávot kell a gépjárművekkel biztosítani.

Ami a közúti forgalommal kapcsolatos fogalmakból kimaradt:


- Veszélyeztetés: ha valaki a közlekedés más résztvevőit kár, baleset bekövetkezésének, a személy- és vagyonbiztonság sérelmének a lehetőségébe sodorja.
- Akadályozás: ha valaki a közlekedés más résztvevőjét a szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja, a célzattól eltérő közlekedési magatartásra (pl. fékezésre vagy irányváltoztatásra) kényszeríti.
- Zavarás: olyan magatartás, amellyel valaki másnak a közlekedését nehezíti, a közlekedés más résztvevőit megijeszti, neki kényelmetlenséget vagy kellemetlenséget okoz, magatartásával figyelmét elvonja vagy indokolatlanul leköti (pl. zavar az a járművezető, aki a kürtöt, fénykürtöt, vagy a távolsági fényszórót indokolatlanul használja. Zavar az a járművezető is, aki a járműve sebességével megtéveszti az elsőbbséggel rendelkezőket).
Tehát zavarásnak minősül, ha nem biztosítod a helyet a motoros előrejutásához a dugóban. 

A közlekedés egy társas játék. Minden résztvevő  "jó szándékára"  szükség van.
Sajnos vannak a motorosok között cikázók, tükör letörők, autó megkaristolók, de ők leginkább olyan robogósok, akik B kategóriás jogsival, spórolás céljából ülnek kétkerekűre és a jogszabályi hiányosságok miatt nem rendelkeznek azonosítóval, melyet ki is használnak.
Ők általában nem azonosak a motorossal, mivel ez a szó egy egész életérzést is takar." MOTOROS"
Aztán vannak sajnos azok, akik bár motorosok, de fittyet hánynak minden szabályra: sebességhatárok betartása, záróvonalon-, kanyarodó sávon-, forgalom elől elzárt területen előznek, hipertérsebességgel, centikre húznak el az autók mellett. Na ők!  sokkal, sokkal kevesebben vannak, mint a rendes motorosok, de renitens magatartásuk és hangos motorjuk miatt őket jobban észreveszik és megjegyzik, mint a nagy többséget.

Mindenki, akár autós, motoros, biciklis, vagy kamion sofőr, valakinek a felesége, fia, lánya, férje, gyereke és mindenkit szeretei hazavárnak!

Segítsük egymás közlekedését!
Köszönöm, köszönjük! 

Megjelent: 3522 alkalommal

 

 

 http://balunet.hu

  

 

 

 

 

 mamisuli.hu

 talmaring_logo